MERSİN EMO TEK ÇARE NÜKLEER DEĞİL”

Gelişen dünyada doğan enerji ihtiyacının tek çaresinin nükleer enerji olmadığını söyleyen EMO Başkanı Atar, çevrenin korunması adına doğal enerji kaynaklarına yatırım yapılması çağrısı yaptı.

5.06.2014 16:24:23 0
MERSİN EMO TEK ÇARE NÜKLEER DEĞİL”

Gelişen dünyada doğan enerji ihtiyacının tek çaresinin nükleer enerji olmadığını söyleyen EMO Başkanı Atar, çevrenin korunması adına doğal enerji kaynaklarına yatırım yapılması çağrısı yaptı.

 

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Atar, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğunu anımsattı.

‘Önce insan, önce çevre’ anlayışı yerine ‘önce tüketim, önce kâr’ anlayışının egemen olduğu günümüzde, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de Dünya Çevre Günü’nün halktan ve gerçeklerden uzak bir şekilde anıldığını bildiren Atar, oysa dünyanın doğal dengesinin korunması için insan ve doğal varlıklara öncelik veren bir anlayışın ortaya konulduğu Çevre Konferansı’ndan günümüze gelindiğinde; kapitalizmin kâr hırsının, havayı, suyu ve toprağı tahrip ettiğini işaret etti. “Fosil yakıtların neden olduğu küresel ısınma ve iklim değişikliği, su varlıklarının ve su hizmetlerinin özelleştirilmesi, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıda krizi, nükleer enerji, açlık, yoksulluk ve aşırı tüketim nedeniyle doğal yaşamımız tehlike altındadır” diyen Baykan Atar, “Ülkemize gelindiğinde ise iklim değişikliği, su varlığımızın azalması ve kirlenmesi, biyolojik çeşitliliğin yok olması, çarpık kentleşme, doğal ve kültürel varlıklarımızın tahribi birer çevre sorunu olarak öne çıkmaktadır.

 “DOĞAL ENERJİYE YATIRIM YAPIN”

 Yaşadığımız kente gelirsek; yanlış enerji politikalarının bir sonucu olarak Mersin’de yapılması planlanan başta nükleer santral olmak üzere hidroelektrik ve termik santral ile çimento fabrikası girişimleri, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve sanayileşmeye açılması, su kaynaklarının tüketilmesi, kirlilik ve doğal alanlara yapılan müdahaleler, bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımdan kaynaklanan kimyasalların ve çevrede yer alan kentsel alanların arıtma tesisi olmadan atık suların denize bırakılması gibi etkenler kentimizde yoğun bir kirlilik yaşanmasına neden olmaktadır.

Özellikle de gelişen dünyada doğan enerji ihtiyacının karşılanması adına zorunlu gibi gösterilen nükleer gibi dünyanın vazgeçtiği enerji üretim teknikleri ülkemizde hayat bulmaya çalışmakta, enerji ihtiyacı çevrenin düşmanı olarak gösterilmektedir. Oysaki ihtiyaç duyulan enerjiyi doğanın dengesini bozmadan aksine doğanın sunduğu imkanlar ile de üretilebilir. Ülkemizin sahip olduğu doğal enerji kaynakları çevreyi kirletmeden sağlanacak enerji üretimleri ile gelişime katkı sunabilir. Bu nedenle doğal enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır” diye konuştu.

 

‘’HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN 


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04